Slim: 3x doen vóór je pensioen

Wat te doen vóór je pensioen? Vorige maand plaatsten we ‘Check snel: hoeveel poen na je pensioen?’. Met de drie tools kon je snel checken hoe het met jouw pensioen(kennis) staat. Vandaag drie nieuwe tips.

1. Zorg dat je voldoende geld vrij hebt

Zorg dat er voor minimaal een jaar aan geld op je (spaar)rekening staat. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aandelen af te bouwen. Heb je nog veel geld in aandelen zitten? Aandelen mogen dan aantrekkelijker lijken dan de spaarrente: een daling van 10% kan zomaar voor een jaarloon of meer verlies zorgen. Zorg dat je waar nodig aandelen afbouwt. Het vrijgekomen geld kun je op een (spaar)rekening zetten.

3x doen voor je pensioen - toekomt.nl2. Bereken een realistisch pensioenbudget

Bereken hoeveel je te besteden zal hebben. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld deze tool gebruiken. Of bekijk eerst de demonstratie. Specialisten gaan ervan uit dat je zeker 65% tot 70% van je laatstverdiende loon nodig hebt. Tenminste, als je een afbetaald huis, geen schulden en financieel onafhankelijke kinderen hebt. Zorg dat je een compleet beeld hebt en niet voor verrassingen komt te staan.

3. Plan vooraf wat je gaat doen

‘Ik ga eerst wel even genieten van mijn rust’. Dat klinkt goed, toch is dat het niet. Als je op nul moet beginnen is de overstap van werken naar vrij zijn enorm. Verkijk je er niet op en zorg dat je een plan hebt. Wil je vrijwilligerswerk gaan doen? Zo ja, waar en hoe vaak? Ga je op gezette tijden met de kleinkinderen op stap? Wanneer ga je sporten? Of ga je voor langere tijd op reis? Begin nog tijdens je werk met je nieuwe routines. Lukt dat niet? Zorg dan in elk geval dat je vanaf moment één iets gepland hebt. En onthoud: een plan maken betekent niet dat je er niet van af kunt wijken.