Neil Young: “Als de liefde ontbreekt moet je het niet willen”

Deze week was het eindelijk zover: Neil Young (68) kwam op bezoek bij Howard Stern. Young werd 90 minuten lang bevraagd over zijn verleden, heden en toekomst. Hij was zenuwachtig: “Ik werd om half vijf wakker, en kon niet meer slapen. Ik dacht God, waar zal het over gaan?” Toekomt luisterde mee en vat het hieronder voor je samen.

“Als de liefde ontbreekt moet je het niet willen”

Nooit meer Crosby

Voor wie hoopte dat Crosby, Stills, Nash en Young nog eens samen zouden spelen: dat gaat niet gebeuren. Dat komt vooral door zijn moeizame relatie met Crosby. “Ik heb alles gedaan om ervoor te zorgen dat het weer goed kwam.” Dat gebeurde niet. “Als je muziek maakt moet het een goede reden hebben, zuiver zijn. Als de liefde ontbreekt moet je het niet willen.”

Neil Young, Toekomt.nl“Doe het goed of doe het niet”

Nieuw werk

“Een fantastische ervaring”, zo noemt Young het opnemen van Storytone: “We zaten met alle muzikanten bij elkaar. We speelden het met een 90-koppig orkest. Ik wist wat ik wilde met de nummers. Alles is in één keer opgenomen. Geen overdubs. Doe het goed of doe het niet.” Die eigengereidheid is typisch Neil. U2’s Bono gaf hem jaren terug advies de muziek commerciëler te maken: “Hij zei dat de liedjes hooks nodig hadden. Steeds opnieuw terugkerende stukjes, die beter bleven hangen bij het publiek.” Young nam het advies niet ter harte.

“Hallo Barack, wakker worden!”

Toekomstmuziek

Young heeft meer omhanden dan muziek. Hij is druk met Pono, een digitale muziekspeler. Met dit verschil: Pono speelt alleen hoogwaardige digitale muziek af. De vraag is groot: “De eerste lichting is uitverkocht. In januari komen er nieuwe.” Om te ontspannen gaat Young tegenwoordig paddleboarden met zijn vriendin. Hierbij gebruik je een peddel om je staand op je surfplank voort te bewegen. Young: “Het is prachtig. Ik hoef met niet druk te maken om paparazzi.” Tot slot wil hij kwijt dat hij teleurgesteld is in Obama: “Er wordt naar schaliegas geboord in de Golf van Mexico. Eerst voert hij campagne met ‘verandering’ en ‘hoop’, en nu doet hij dit. Hallo Barack, wakker worden!”

Voorproefje van zijn album? Luister alvast Who’s Gonna Stand Up? (and Save the Earth).


Foto Matthew Harris, CC 2.0