Bijna met pensioen? Het pensioen in zicht? Dit kun je doen

Je gaat bijna met pensioen. Misschien droom je al van verre vakanties, uitslapen en uitjes met de kleinkinderen. Misschien ben je juist helemaal nog niet toe aan stoppen met werken, of heb je zelfs plannen om voor jezelf te beginnen. Feit blijft dat er heel wat gaat veranderen. Heb jij voor jezelf helder wat je financieel en sociaal gezien wil? En belangrijker: of dat ook echt kan? Deze vragen kun je jezelf stellen als je bijna met pensioen gaat.

Bijna met pensioen? Drie vragen vooraf

1. Wil je wel met pensioen?

Je gaat bijna met pensioen. Doe je dat omdat je het echt wilt? Of voel je druk van je omgeving? Je functioneert het beste als mens als je iets doet vanuit je eigen wil. Wil je nog werken, overweeg dan een deeltijdpensioen. Extra voordeel is dat het flink scheelt in de opbouw bijna met pensioen - strand - toekomt.nlvan je pensioen: er gaat minder uit, dus je bouwt meer op. En vaak bouw je ook nog pensioen op met dit werk. Heb je een laag inkomen, dan heb je zelfs recht op een werkbonus. De voorwaarden vind je hier.



“Bedenk je goed wat jouw pensioen een succesvol pensioen maakt”

 


2. Wanneer is jouw pensioen geslaagd?

Als je bijna met pensioen gaat vragen mensen vaak wat je gaat doen. Je zult een antwoord klaar hebben. Maar ga voor jezelf eens verder dan ‘niks doen’, ‘werken’ of ‘op vakantie’. Wees specifiek: helemaal niks, wat wil je wel? Werken, wat voor werk? Vakantie, waarheen en hoe vaak? Enzovoorts. Kortom: wanneer is jouw pensioen een succesvol pensioen? Stel dat zo concreet mogelijk op, en kijk of het financieel, fysiek en sociaal haalbaar is. Als je toch bezig bent: een zogeheten bucket list is geen slecht idee. Dat is een uitgebreide lijst met dingen die je sowieso nog wil gaan doen.

Een fragment uit de film The Bucket List

3. Heb je je voldoende voorbereid?

Je pensioen begint al vóór de pensioendatum. Welke dingen kun je al voorbereiden als je bijna met pensioen gaat, zodat je daar goed aan begint? Sommige mensen zeggen: ‘dat zoek ik wel uit als mijn pensioen begint’. Soms is dat te laat, bijvoorbeeld omdat je financiële situatie niet toereikend is, of omdat je sociale contacten teveel verwaterd zijn. En zelfs als het wel kan: hoe eerder je kunt doen wat je zelf écht wil, hoe beter. Je tijd is kostbaar!

Het financiële plaatje

4. Weet je hoe je pensioen ervoor staat?

Goed, je weet het zeker: je gaat echt bijna met pensioen. Weet je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je dat makkelijk zien. Je hebt alleen je DigiD-code nodig. Weet je wanneer je precies met pensioen kan? Het pensioen dat je vanaf 1 januari 2014 opgebouwd hebt, gaat pas in bij 67 jaar. Als je al op je 65e wil krijgen, dan wordt je pensioen lager dan in je pensioenoverzicht staat. Op de site van de Rijksoverheid kun je je precieze AOW-leeftijd berekenen. Die hangt af van je geboortedatum. Hopelijk is dit gesneden koek voor je. Of dat nou wel of niet zo is: het is goed om een adviseur naar je situatie te laten kijken. Dat moet maatwerk zijn: wat jij tijdens je pensioen wil gaan doen, kan anders zijn dan wat je buurman wil. Spreek regelmatig af met de adviseur. Zo hou je zicht op je pensioen, en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Onderschat daarbij niet hoe ver je budget door moet lopen! De levensverwachting stijgt, dus de kans dat je ouder dan negentig wordt is zeker aanwezig.


 

“Leef  nu al eens een periode op je
verlaagde pensioenbudget. Lukt dat?”

 


5. Kun je leven van je pensioenbudget?

bijna met pensioen - lege zakken - toekomtEr wordt vanuit gegaan dat je tijdens je pensioen genoeg hebt aan zo’n 70% van je inkomen tijdens je werkende bestaan. Of dat voor jou ook geldt, hangt af van je plannen. Wat je sowieso kunt doen is eens een periode leven op dat verlaagde budget. Lukt dat? Mooi! Als je erachter komt dat je toch meer geld nodig hebt, kun je dan nog maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door (parttime) blijven werken of iets voor jezelf te beginnen. Kijk ook kritisch naar je uitgaven: welke abonnementen kunnen weg, welke verzekeringen goedkoper? Overleg ook met je financieel adviseur of er nog spaar- of beleggingsvormen zijn die je helpen je rendement te verhogen. Neem daarbij natuurlijk geen onverantwoorde risico’s.

6. Wist je dat je een lager belastingtarief betaalt?

70% lijkt niet veel, maar het is meer dan je denkt. Na je 65e betaal je minder belasting in schijf 1 en 2. Dat scheelt ongeveer de helft aan belasting. Netto blijft er daardoor meer over. Hoe het voor jou is lees je op de site van de Belastingdienst.


 

“Na je 65e betaal je minder belasting in schijf 1 en 2″

 


7. Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer pensioen krijgt?

Mocht je toch nog meer geld nodig hebben, dan zijn er een aantal manieren om daarvoor te zorgen.  Ten eerste kun je vóór je pensioen je hypotheek aflossen. Dan hoef je dat tijdens je pensioen niet meer te doen. Er zit ook een fiscaal voordeel aan. Een positief saldo van het eigenwoningforfait (minus de aftrekbare kosten van de eigen woning) hoef je niet aan te geven. Controleer wel je hypotheekvoorwaarden. Soms moet je een boete betalen als je vervroegd aflost. Ten tweede kun je pensioen bijstorten. Dat kan niet in alle pensioenregelingen, en je moet een aantoonbaar pensioengat hebben. Naast geld storten kun je ook vrije dagen inruilen voor extra pensioen. Let op: dat kan niet bij elk pensioenfonds. En als je pensioenfonds een lage dekkingsgraad heeft, is je bijgestorte bedrag misschien niet volledig gedekt. Controleer dus vooraf bij je pensioenfonds hoe dat zit. Ten derde: ga banksparen. Je zet geld op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. De uitkeringen zijn belast, maar de premies zijn (onder voorwaarden) aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hoeveel dat precies is, kun je uitrekenen met deze rekenhulp van de Belastingdienst.

Meer dan geld

8. Wat ga je doen als je met pensioen bent?

Je krijgt geld voor het werk dat je doet, maar er is veel meer dat je uit werk haalt. Persoonlijke groei, leuke contacten, een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij… vul maar in. Datzelfde geldt voor met pensioen gaan. De financiële kant is belangrijk, maar het is maar één aspect. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de periode na je carrière even lang kan duren als je carrière zelf? Hoe wil je je dagelijks leven gaan inrichten? Wat wil je nog bereiken? Wat of wie heb je daarbij nodig? Hoe wil je je ontwikkelen als mens? Heb je hobby’s, sport je, of doe je vrijwilligerswerk? Het is verleidelijk om je daar pas druk over te maken als je al met pensioen bent. Toch zul je merken dat het vaak tijd nodig heeft om te ontdekken wat je echt wilt. Ga er dus al mee bezig als je bijna met pensioen gaat.


 

“Besef je: geld is maar één aspect van je pensioen,
net als loon maar één aspect van je werk was”

 


9. Heb je genoeg sociale contacten?

bijna met pensioen - vrienden - toekomt.nlAls je bijna met pensioen gaat zul je ook denken aan je sociale leven. Als je jarenlang gewerkt hebt, is de kans groot dat je veel contacten op je werk hebt opgebouwd. Met wie wil je contact onderhouden? Hoe ga je dat doen? En heb je al contact met die personen buiten je werk om? Als je die laatste vraag met nee beantwoordt, gaat contact onderhouden waarschijnlijk meer moeite kosten dan je denkt. Datzelfde geldt voor privévriendschappen waar je – bijvoorbeeld door drukte op je werk – te weinig aandacht aan hebt geschonken. Zorg dus dat je al vóór je pensioen werkt aan je sociale netwerk, ook buiten je werk om.

10. Denk je aan je partner en (klein)kinderen?

bijna met pensioen - kleinkinderen - toekomt.nlAls je een partner hebt is het ook voor hem of haar een hele verandering. Ga regelmatig samen om tafel om een en ander door te spreken, en zet het op papier. Wat zijn jullie verwachtingen van het pensioen? Wat zijn jullie verwachtingen van elkaar? Stem dat zo goed mogelijk op elkaar af, zodat je geen scheve gezichten krijgt. Denk aan de hoeveelheid tijd jullie met elkaar door willen brengen, de hobby’s die je gaat oppakken (zeker als dat in en om het huis is), de taakverdeling in het huishouden (ga je meer doen, of wil je partner juist zelf de regie houden?) en jullie relatie met de kinderen en kleinkinderen (ga je oppassen, zo ja, hoe vaak?). Dat laatste is ook zeker iets dat je met je kinderen moet bespreken als je bijna met pensioen gaat. Zorg op tijd voor duidelijkheid, zodat jullie weten wat jullie aan elkaar hebben. Kies je ervoor regelmatig op de kleinkinderen te passen? Maak ook dan goede afspraken rondom je vakantie.


 

“Stem met je partner af wat jullie verwachtingen zijn.
Zo voorkom je scheve gezichten”

 


11. Ben je fysiek in staat je dromen te verwezenlijken?

bijna met pensioen - sport - toekomt.nlTot slot: stel niet uit tot morgen… Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, maar je fysieke gesteldheid gaat achteruit. We worden dan wel ouder, gezond ouder ook, toch is dat een onomkeerbaar feit. Als je echt grote dromen hebt, dromen die ook afhangen van je conditie, zorg dan dat je ze zo snel mogelijk verwezenlijkt. Misschien zelfs wel voor je pensioen. Onderhoud je conditie goed. Ook als je pas begint wanneer je bijna met pensioen gaat, is dat rijkelijk laat. Het kost veel meer moeite om terug in vorm te komen dan om je lichamelijke conditie op peil te houden. Naarmate je ouder wordt wordt dat zelfs nog moeilijker: sarcopenie, spierafbraak, versnelt namelijk naarmate je ouder wordt.

Laat ons weten hoe dit artikel nog beter kan! Mail redactie@toekomt.nl

 

Terug naar het tipoverzicht
Terug naar toekomt.nl