Winterkost met een twist

Wat is het beste aan de donkere dagen? Juist, gezellig en lekker eten! Deze klassieke wintergerechten zijn bij iedereen bekend. Daarom geen volledige recepten. Wel makkelijke, smakelijke variaties die je klassieker net even anders laten smaken. Eet smakelijk!

Andijviestamppot appel

Een lekkere stamppot met rauwe andijvie? Snijd witte ui in grove snippers. Bak deze snippers glazig in boter. Houdt ze stevig en niet (te) bruin. Snijd ook een appel in blokjes. Roer de warme, glazige ui en de rauwe blokjes appel op het laatst door de stamppot. Het is zeker niet erg om de bakboter mee te roeren!

 Chili Koek Carne

Tip: rul gehakt in koek- en speculaaskruiden. Je kunt ook zelf naar smaak kaneel, gemberwortel en nootmuskaat toevoegen. Ook bij de bonen! Proef tussendoor, en doe er kruiden bij als dat nodig is. Om het gerecht wat steviger te maken, kun je er blokjes gekookte aardappel doorheen roeren. Kies hiervoor vastkokende aardappelen, en kook ze nét niet helemaal gaar. Snijd ze in blokjes, en laat ze nog vijf minuten meepruttelen. Serveren met rijst. Fris tegenwicht? Stukjes rauwe rode paprika en een flinke dot crème fraîche.


 

“Geen volledige recepten; makkelijke,
smakelijke variaties 
die je klassieker
net even anders laten smaken”

 


 

Zoete pannenkoeken

Een makkelijke smaakmaker. Pureer banaan door je beslag heen. Voeg ook wat vanillesuiker toe. Eventueel kun je er ook cacao aan toevoegen. Ben je bang dat het cacaopoeder niet goed mixt met het beslag? Maak er dan eerst met wat koffiemelk een papje van voordat je het door het beslag roert.

Winterkost - Boerenkool - toekomt.nl1

Foto Peet Sneekes, CC2.0

Pittige boerenkoolstamppot

Toegegeven: spekjes in de boerenkoolstamppot zijn heerlijk. Maar wist je dat chorizo een lekkere variant is? Snijd chorizoworst in blokjes. Snipper twee rode uien en een paprika. Laat de paprika meekoken met de aardappels en de boerenkool. Bak ondertussen de chorizo en rode ui aan in een klein beetje boter of olie. Niet te lang! Roer de worst en ui op het laatst door de stamppot heen. Extra pittig? Roer er ook een schepje sambal door.

Winterkost - Gekookte aardappelen - toekomt.nl

Foto Gail, CC2.0

Aardappelikoos

Gekookte aardappelen wat smeuïger maken zonder jus? Snijd kruimige aardappelen in vieren en kook ze. Snijd abrikozen (uit een blik/pot) in grove blokjes. Roer het abrikozensap en de blokjes door de aardappelen heen. Lekker met hacheevlees!