Smartphonegebruik stijgt onder 65-plussers

65-plussers zijn om: na het eerste kwartaal van 2015 had 54% een smartphone. Een jaar geleden was dat nog 40%. Ouderen blijven nog steeds achter bij jongeren. Van de jongeren tussen 12 en 30 heeft maar liefst ruim 95% een smartphone. De iPhone van Apple is samen met Samsung het telefoonmerk dat het meest verkocht wordt. Verrassend is dat veel ouderen smartphones niet optimaal gebruiken: apps zijn in opkomst, maar het is vooral bellen en sms’en wat de klok slaat.

iPhone6 2 - toekomt.nlSterkste stijging 65-plus

Telecompaper meldt dat in het eerste kwartaal van 2015 vier op de vijf Nederlanders ouder dan 13 een smartphone had. De sterkste stijging? Die komt door mensen boven de 50. Zowel in de categorie 50-64 als de 65-80 groeide het smartphonegebruik afgelopen jaar meer dan 10%. Onder jongeren kan het gebruik bijna niet meer stijgen, aangezien nu al ruim 95% van hen een smartphone heeft.

Apps mondjesmaat gebruikt

De slimme telefoons worden vooralsnog vooral gebruikt om te bellen en foto’s en sms’jes te sturen. Toepassingen waarvoor internet nodig is zijn wel in opkomst. E-mail, chatten, WhatsAppen, mobiel bankieren en navigatie worden steeds vaker gebruikt. Internet via 4G stijgt in populariteit. Toch maakt bijna iedereen thuis of op het werk gebruik van de Wi-Fiverbinding: 90%, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte. De verwachting is dat 4G-gebruik toe zal nemen als de tarieven dalen.

Prijs bepalend

Bij de aanschaf van een smartphone is de prijs het belangrijkst, zo blijkt uit hetzelfde Deloitte-onderzoek. Voor maar liefst 40% van de mensen is de prijs de belangrijkste factor. Opvallend, aangezien een jaar eerder consumenten betrouwbaarheid en het merk van de telefoon nog belangrijker vonden. Dat de prestaties per telefoon flink kunnen verschillen blijkt uit onderzoek van Nu.nl. De prestaties van de iPhone 6 blijken na een half jaar het meest constant zijn gebleven. De telefoon is qua prestaties minder achteruit gegaan dan concurrenten Galaxy S6 en HTC One M9.

Meer over smartphones
Terug naar Toekomt.nl