Nationaal Hitteplan: blijf koel

Het wordt warm. Het hitterecord uit 1944 dreigt zelfs verbroken te gaan worden. Temperaturen van ruim boven de 30 graden worden de komende dagen verwacht, en dat zijn we niet gewend in ons koele kikkerlandje. Het Nationaal Hitteplan treedt daarom in werking. Toekomt tipt over hoe om te gaan met de warmte.

Water

nationaal hitteplan - toekomt.nlDrink voldoende. Vooral water is goed. Liever geen alcohol, want daardoor droog je juist sneller uit. Laat dat koele biertje, of frisse glaasje rosé dus staan, totdat het avond is. Drink bij voorkeur ook als je geen dorst hebt. Ga je op reis? neem dan ook veel water mee. Zeker als je richting strand gaat, kan het druk worden en sta je lang in de file. Water is dan hard nodig.

Schaduw

Op het heetst van de dag – tussen 12.00 en 16.00 uur – is het raadzaam om beweging te beperken, en in de schaduw te blijven. zorg ook dat je dunnen kleding aan hebt, en dat er verkoeling in de vorm van, jawel, water aanwezig is. Een voetenbad, of douche, of zwembad in de buurt is raadzaam volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Let op elkaar

Zorg verder voor voldoende ventilatie in huis, en let een beetje elkaar. Vooral als je in je omgeving mensen hebt die extra zorg (kunnen) gebruiken. Vooral bejaarden en jonge kinderen zijn kwetsbaar voor de warmte. Smeer elkaar goed in met zonnebrand, en zorg ook dat huisdieren extra verkoeling kunnen vinden!

Wil je het hele Nationaal Hitteplan lezen? Download ‘m dan hier (pdf)

Terug naar toekomt.nl