Hoe houd ik contact met collega’s?

Je werkende leven is voorbij, en collega’s die je meer zag dan je partner dreigen uit beeld te raken. Paniek? Blijdschap? In elk geval wel een verandering. Je zult niet iedereen gaan missen, maar Annemiek van de receptie wel… en Kees kon altijd zo geestig uit de hoek komen. Mooie herinneringen.

Geen illusie

contact met collega's - pensioen - toekomtOm maar gelijk een illusie weg te nemen: de kans is groot dat je in de nabije toekomst haast niemand meer ziet van je collega’s. Het contact was dan misschien goed, maar in de meeste gevallen alleen zakelijk. Een relatie onderhouden kost tijd, tijd die je als werkende niet altijd hebt. Dus verwateren of verdwijnen relaties die niet rendabel zijn. Dat klinkt hard, maar werk was toch de eerste reden van het contact. Zie je je collega’s al buiten je werk? Nee? Waarom zou dat nu wel gebeuren? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na het pensioen meer contact zoeken in de eigen familie, meer dan in collega- en zelfs vriendenkring.


 

Lees ook: hoe neem ik afscheid op mijn werk?

 


Uitzondering

Het kan best dat jij de uitzondering bent of wilt worden. Dan is het zaak – net als met gewone vriendschappen – dat je er in investeert. Veel mensen zetten hun contactinformatie in een afscheidsmail. Telefoonnummer, e-mail. Handig voor wanneer je oud-collega’s contact met je willen zoeken, maar verwacht er niet de wereld van. Wil je echt contact houden met je oud-collega(’s), neem dan zelf initiatief om elkaar buiten het werk om te zien. Een vriendschap rust op meerdere pijlers. Goed contact op het werk is niet genoeg. Wacht daar bij voorkeur niet mee tot je met pensioen bent. Nodig hem of haar eens bij je thuis uit. Heeft hij of zij een partner? Dan vraag je die natuurlijk mee. Je kunt het iets ‘natuurlijker’ aanpakken door eerst samen iets te doen wat jullie gezamenlijke interesse heeft. Samen naar een voetbalwedstrijd, een goede film, of gaan squashen.


 

“Wil je contact houden? Neem zelf initiatief
om elkaar buiten het werk om te zien”

 


Sociale media

Wat sociale media betreft werkt het met collega’s niet anders dan met andere personen. Als er een klik is kun je je collega toevoegen op sociale media. Toevoegen op LinkedIn kan altijd, omdat het je zakelijke netwerk is. Twitter is niet alleen zakelijk, maar voor veel mensen minder privé dan Facebook. Iemand volgen kan eenzijdig, dus dat is ook een goed idee. Facebook is een goed middel om op de hoogte te blijven. Het is voor veel mensen het meest persoonlijke platform. Vraag je dus wel af of het nodig is al je collega’s toe te voegen. En wees – als je ‘alleen’ collega’s bent – niet boos dat je niet geaccepteerd wordt. Dat hoeft niet te betekenen dat hij of zij je niet mag. Ben je vrienden op Facebook? Natuurlijk kun je zo nu en dan reageren op berichten en foto’s, maar wees terughoudend. Teveel of te amicale opmerkingen kunnen een averechts effect hebben op de verhoudingen. Sociale media alleen zijn niet genoeg om een vriendschap te onderhouden. Ze zijn wel een mooi vertrekpunt: je blijft op de hoogte, en je kunt makkelijk contact opnemen.


Kan ik een Penzioen in Zicht-cursus volgen? >>


 

Terug naar het tipoverzicht
Terug naar toekomt.nl

 

Laat ons weten hoe dit artikel nog beter kan! Mail redactie@toekomt.nl